Mire vigyázzunk az albérlet kiválasztásnál Angliában - Hunparcel™

Londonban vagy akár egész Angliában, a téli szezonban még könnyebb a rossz állapotú ingatlanokat kiszűrni, és hogy miként válasszuk meg a megfelelőt, arról a költöztető szakmában 13 éve tevékenykedő Hunparcel vezetőjét kérdeztük meg.

London

Sok házban lakásban jártunk már, a nagyon olcsótól a nagyon drágáig, viszont sajnos az ár nem egyenesen arányos a lakhatási minőséggel és sok minden befolyásolja azt. Legfőképpen szerintem a mérete, aztán hogy hol helyezkedik el, legutoljára pedig az állapota. De vannak kivételek is persze, drága lakás rossz helyen, vagy rossz lakás drága helyen.

Elsősorban most az albérlet kiválasztására írnánk pár hasznos dolgot, amikor az már eldőlt, hogy melyik környéken, és körülbelül milyen árban szeretnénk lakni, és a mérete is adott. Érdekességnek megjegyzem, hogy a legkeresettebb, és ár érték arányban is a legdrágább az úgynevezett „one bedroom house” vagy flat, vagyis az egy hálószobás lakás.

Volt már olyan hogy beléptem egy lakásba és a szag miatt nem is mentem tovább. Az ingatlanos csodálkozott is, de mondtam neki, hogy ilyen szagban egy percet sem vagyok hajlandó eltölteni. Gondolok itt a dohos, penészes állott szagra, ami ha egy háznál van, akkor azt nem tüntetjük el tisztítószerekkel, mert visszajön. Ott az épülettel van baj.

Amikor magamnak választottam albérletet 4 egyszerű lépéssel el tudtam dönteni, hogy megfelelő lesz vagy sem. Ezek időrendi sorrendbe a következők:

Belépés után a lakás szaga, legyen üres vagy akár tele cuccal.
A nyílászárók állapota, aminek minimum termo üvegből kell lenniük.
Utána a központi fűtés, radiátorral és cirkóval.
Végül a laminált padló.

Ebből a négyből, ha egy nem megfelelő, akkor nem érdekelt tovább a megmutatott ingatlan, ha mindegyik okés akkor a következőkben érdemes megnézni:

a víznyomást, ami Londonban igen gyatra
a fenti sarkokat hogy nem penészesek-e
a fürdőszoba és konyha állapotát

Az ingatlan állapotán kívül nagyon fontos lehet még a lakóközösség, ha nem csak magunknak béreljük az egész ingatlant. A lelki állapotunkat nagyban tudja befolyásolni, hogy milyen emberek vesznek körbe bennünket egy fárasztó nap után! Sokak számára fontos lehet még a környék zajossága, ami alatt az utca zaját és a szomszédokat értem. Végül pedig a közlekedés, hogy akár kocsival, akár tömegközlekedéssel mennyire gyorsan tudunk eljutni A-ból B-be, mivel Angliában, és Londonban különösen igaz, hogy ha nem figyelünk erre, akár napi 2-3 óránk is elmehet utazásra, ami az évek alatt összeadódik.

Egyéb javaslatot még tennék, pl. alagsorba nem érdemes költözni, napsütés és szellőztetés szempontjából nem ajánlott. Valamint a tetőteret sem javaslom, a gyenge szigetelés és a beázások miatt. Persze vannak kivételek, és láttam már olyan tetőtéri luxus lakást, hogy azonnal beköltöztem volna. Néha tudom, hogy a pénztárca szab határt meg az idő, és mindenképpen költözni kell, de ha van rá módunk, igyekezzünk törekedni a lehető legjobbra, hisz itt fogjuk tölteni minden napunk egy jelentős részét.

Forrás: www.hunparcel.com

Hozzászólások