Csomagolás

Mivel csak szállíthatóan csomagolt, megfelelően lezárt és kiszállítási adatokkal felcímzett küldeményeket áll módunkban továbbítani, így a csomagolás az egyik legfontosabb tényező a szállítások során.

Vásároljon tőlünk csomagolóanyagot. Kérjen ajánlatot itt!


A küldemények csomagolásának az alábbi négy követelménynek kell megfelelnie:

1. Külső és belső csomagolás (Értékállóság): 

A csomagolásnak kell megvédenie a küldemény tartalmának épségét a normál közúti szállítás során jelentkező mozgás, nyomás és rakodás behatásaitól. Csomagolást úgy kell megválasztani, kialakítani, hogy a szállítani kívánt tartalom teljesen kitöltse azt, és lezárást követően a csomag tartalma ne mozogjon. Különösen fontos ez a törékeny, sérülékeny küldemények esetében, amelyeket a küldeményen belül is szükséges külön becsomagolni.

2. Lezárás (Értékmegőrzés): 

A csomagolásnak kell biztosítania, hogy illetéktelenül a csomag tartalmához ne lehessen hozzáférni. A sértetlen csomagolás a biztosíték arra, hogy a küldemény eredeti tartalommal ért célba. A csomagolás tehát mindig zárt, felületfolytonos és ellenálló legyen a szállítás közbeni behatásoknak. Amennyiben a csomagoláson sérülés nyoma látszik feladáskor, azt megjelölve fel kell írni a fuvarlevélre. Ha kiszállításkor korábban nem realizált sérülés látható, azt jelezni kell a fuvarlevélen és le kell ellenőrizni a csomag tartalmát!

3. Címzés (Azonosítás): 

A csomagolás biztosítja többek között a küldemény elsődleges azonosítását. A csomagoláson fel kell tüntetni minimálisan a címzett adatait (név, cím) jól olvashatóan és láthatóan, és annak tartósnak kell lennie az út során. Ellen kell állnia a szállítás közbeni mozgatás, nyomás és pakolás hatásainak. Több tétel esetén elég a névvel elátott csomagok feladása is.

4. Tartalom garancia (Összeállítás): 

A feladó a fuvarlevél aláírásával nyilatkozik a küldemény általános tartalmáról és arról, hogy nem tartalmaz szállításból kizárt küldeményeket, így a feladó visel minden jogi következményt az küldemény tartalmát illetően.

Kerékpárok minimálisan szükséges előkészítése szállításhoz: kerékpárok szállításánál is preferáljuk a dobozba történő csomagolást. Ha ez nem kivitelezhető, akkor minimálisan a kormányt a váz irányába el kell fordítani, a pedálokat és egyéb kiálló tárgyakat (kosár, csengő, támasz kerekek, stb.) le kell szerelni, ha kis méretű akkor a vázhoz rögzíteni, ha nagyobb akkor külön küldeményként feladni. A kerékpár kizárólag tiszta állapotban szállítható és a hajtáslánc olajos elemeit fóliával el kell takarni. A küldemény így könnyen szállítható, rögzíthető és a kiálló felületek nem okoznak sérülést egyéb küldeményekben. Az így előkészített kerékpárok esetleges sérüléseiért nem áll módunkban felelősséget vállalni. Amennyiben sérülékeny vagy nagy értékű kerékpárt adnak fel szállításra, akkor szükséges a teljes fóliacsomagolás, kiálló vagy törékeny elemek leszerelése, de legmegfelelőbb egy erre kialakított kerékpár doboz használata.

 

Az alábbi szabályoknak kell teljesülnie minden küldemény csomagolásánál:

I. Alapszabály: amennyiben a küldemény csomagolásán egyértelmű sérülés kiszállításkor (általános szemrevételezéssel) szállítólevél aláírása előtt nem látható, a tartalom nem sérülhet. Amennyiben a tartalomban mégis sérülés realizálható, úgy a csomagolás nem volt megfelelő! Ha a küldeményen bármilyen sérülés észrevételezhető, azt kiszállításkor az aláírást megelőzően fel kell tüntetni a fuvarlevélen.

II. Alapszabály: csomagolatlan, vagy nem megfelelően csomagolt küldemények szállítását csak a feladó saját felelősségére tudjuk vállalni.

III. Alapszabály: törékeny megjelöléssel csak bélelt, karton dobozba csomagolt küldemény szállítható, amelyre az I-es alapszabály vonatkozik. Egyéb esetben a törékeny tartalomért felelősséget nem áll módunkban vállalni.
 
Fontos tudni! Szállítások során találkoztunk kockás nejlon táskákkal (kínai táska, szatyor). Ezek a táskák mérettől függetlenül anyaguknál és kialakításuknál fogva maximum 20kg-ig terhelhetőek. Ezekben csak ruhanemű szállítható, egyéb tartalom vagy túlterheltség esetén csak a feladó felelősségére kerülhet szállításra. Emellett egyre gyakrabban találkozunk vékony falú műanyag tároló dobozokkal. Ahogy a nevében is szerepel, ezek tárolásra alkalmasak, de szállításra sajnos nem. Bármilyen kisebb benyomódástól vagy behatástól repedhetnek vagy törhetnek a legkörültekintőbb kezelés mellett is. Ezek szintén csak saját felelősségre kerülhetnek szállításra.