Így működik egy sikeres magyar vállalkozás Angliában: Hunparcel

Egy vállalkozást létrehozni majd azt később sikeresen működtetni nem egyszerű, de nem is lehetetlen. Kiváló példa erre egy Magyarországon indult, mára Angliában is működő, költöztetéssel, csomagszállítással foglalkozó cég, a Hunparcel.

A vállalkozás vezetője Bikali Dániel szerint ugyanis a jó vállalkozáshoz ötletek, pozitív hozzáállás, kitartás és kreativitás kell.

– Több cégem volt már, de a vállalkozás formája lényegében ugyanaz maradt –mondja Dániel a beszélgetésünk kezdetén – Fő profilként a költöztetéssel kezdtem, majd később bővült csomagszállítással és raktározással. 2003-ban még Budapesten indultunk, majd 2008-tól Londonban. Maga a Hunparcel brand 2013 óta létezik, egy kalap alá véve a magyar és külföldi munkákat.

– Mi a különbség az itteni (angol) és a magyarországi cégalapítás, illetve működtetés között?

– Alap dolog, hogy ha a magyarországi cég nem hoz profitot akkor is ugyan azt az adót (8-10 félét) be kell fizetni! Az angolnál nem igy van, sőt első évben adomentesen lehet müködni. A teljes évi profit után kell 20%-ot befizetni, ehhez még azért hozzájön a három havonta esedékes ÁFA befizetés is. Elsőre azt gondolná az ember, hogy ez nagyon könnyű, de arról senki nem beszél hogy azért itt még sok minden más is van. Például a biztositsás egy ilyen vállalkozásnál £300 havonta, az annyi mint 126.000Ft / hó / autó. Ez nem egy elhanyagolható kiadás!

Bikali Dániel, a Hunparcel tulajdonosa

Bikali Dániel, a Hunparcel tulajdonosa

– Mennyire volt nehéz dolog beindítani egy mára sikeres vállalkozást?

– Mindig is vállalkozó szellemű voltam. Persze sok munkahelyem volt még fiatalon, de ez mind hozzájárult a tapasztalatszerzésemhez. Még akkor is párhuzamosan dolgoztam más helyeken, amikor már megvolt a saját vállalkozásom. Ezt még az elején bevállalja az ember. A vállalkozás Londonban először mintegy hobbiként indult, persze szerettem ezzel foglalkozni. Ám nem gondoltam, hogy ebből lesz is valami… Az idők során sok mindent kellett átvészelni úgy, hogy szinte mindent egyedül csináltam. Amit kerestem, visszaforgattam az üzletbe. Gondjaim is voltak, lopták el automat is, többször törték is fel őket. Volt egy baleset amelyben egy autom totálkárra tört. Ezeken mind túl kellett lenni, át kellett vészelni, hogy az ember átláthassa a vállalkozás lehetséges réseit, kockázatait, hogy ma már tudja kivédeni azokat.

– Az üzlet mely része nehezebb, mely része könnyebb?

– Az üzlet nehezebb része a mi esetünkben, versenyképes árat adni minden ügyfél számára, és ehhez professzionális szolgáltatást nyújtani. Ezt sokszor sajnos nem veszik észre a megrendelők, csak az árat helyezik előtérbe. Ám nem lehet áron alul nagyon olcsón jó és biztonságos szolgáltatást nyújtani. A könnyebb része az üzletnek, amikor már a meglévő megrendeléseket kell teljesíteni, esetleg kisebb költözéseket kell lebonyolítani.

hunparcel_1

– Milyen tapasztalataid vannak a megrendelőiddel? Többnyire csomagküldés esetleg költöztetés amit kérnek? Mely szolgáltatás a legnépszerűbb?

– Hú! A tapasztalatokrol regényt lehetne irni! Egyre népszerübb a csomagküldés, hiszen igy nem kell a repülön magával vonszolnia az embernek a csomagját, hanem elküldheti velünk háztol házig ugyanannyiért. Ez nagy dolog, és mi már hetente meg tudjuk oldani a szállítást. Rugalmasan, minden nap tudunk felvenni csomagokat Londonban és Budapesten is. Magyarországszerte pedig hetente. A költöztetésre több éve van szükség folyamatosan, főként Londonból Magyarország irányába, mert sokan költöznek haza a tévhitekkel ellentétben.

– Több, netán kevesebb magyar érkezik Angliába az utóbbi időben?

– Mi tulajdonképpen csak a hazaköltözéseket vesszük észre, hiszen 1-2 bőrönddel érkezik a legtöbb ember Angliába, és hatalmas cuccokkal és háztartással mennek haza. Persze van olyan is, aki teljes családdal egy jó munka megszerzése után költözik ki. Ám ők kevesebben vannak. Amit biztosan állíthatok 8 év tapasztalat alapján, hogy a magyarok nagy része 7-10 év után dönt úgy, hogy végleg hazaköltözik. Amikor rájön hogy a pénz nem minden, és békésebb otthon lennie, közel a családhoz és a barátokhoz.

– Volt -e a munka kapcsán bármi olyan dolog, tapasztalat valakivel, amely „érdekes” volt, különleges?

– Szoktunk ugye állatokat is szállítani, ami talán különleges lehet. Vadászgörény, teknősbéka, halak, papagáj, hörcsög, kígyók. Egyik állandó ügyfelünknek sokadszor viszünk kitömött állatokat, vaddisznó és muflon fejeket, szarvas agancsokat. Volt, hogy hűtőtáskában kellett vinni a még nyers fejet, megfelelő hűtés és odafigyelés mellett. Ezek a termékek egyébként engedély kötelesek.

hunparcel_3

– Ez a munka rendkívüli elfoglaltságot jelent, sokszor talán nem túl „család barát” időbeosztással. Hogyan tudod összeegyeztetni a munkát a magánélettel?

– Sokszor dolgozom késő estig, sokáig a gép előtt ülök, mindig van mit csinálni. Ám mivel én vagyok a főnököm, néha kiosztok néhány szabadnapot magamnak és ilyenkor más intézi az ügyeket. Nyaralni is csak igy tudok elmenni. Az egyik példaképem mondta egyszer és ez nagyon megragadt bennem: “Akkor nem dolgozom amikor alszom!”

– Mivel tudsz „lazítani”? Mit jelent számodra a kikapcsolódás?

– Az egyik a nyaralás -amit ugyan nem sokszor tehetek meg az időhiány miatt-, a másik a rendszeres kutyasétáltatás a párommal, London parkjaiban. Ugyanakkor szeretek konditerembe járni, motorozni, kerékpározni.

hunparcel_2

– Milyen terveid vannak a jövőre nézve?

– Automatikus online csomagszállítási rendszerrel összekötni Angliát és Magyarországot. Ehhez még az kell persze, hogy az ügyfelek is jobban megszokják ezt a szolgáltatást, ami pozitív irányba mozdult már az elmúlt években. Bízom benne, ez sokkal jobb lesz majd. A további tervekről még nem beszélhetek…

– Mi kell egy jó vállalkozáshoz?

– A jó vállalkozáshoz ötletek, pozitív hozzáállás és persze kitartás kell. Hiszen mindig lehet azt csinálni amit más, csak ne pont úgy! Adjunk hozzá valami pluszt és egyéni kreativitást.

– Ha szlogent vagy mottót kérdeznék, amely leginkább jellemzi a cégeteket, mely lenne az?

– “Ügyfélközpontú, rugalmas és személyre szabott szolgáltatások, bárkinek, bármely időben.”

Fotók: Bajnok Levente

Buza Edina

http://thehungarianfeature.com/2015/09/a-sikeres-vallalkozas-receptje-angliaban-jo-otlet-pozitiv-hozzaallas-kitartas/

 

Hozzászólások