BREXIT HÍREK

Sok ügyfelünk kérdezi, hogy kit és hogyan fog érinteni a BREXIT. Miben és hogyan változnak az árak vagy a szállítások a két ország között miután Anglia kilép az EU-ból. Egyenlőre egy biztos, hogy NÁLUNK A SZÁLLÍTÁSOK ZAVARTALANUL MŰKÖDNEK HETI RENDSZERESSÉGGEL és 2020 Dec 31-ig SEMMI nem fog változni. Anglia türelmi időszakba lép  2020 Jan 31- e után. Az erről fontosabb tudni valókat összegyűjtötük ide a hunparcelre a Londoni Magyar Nagykövetség oldaláról.

BREXITTEL KAPCSOLATOS TÁJÉKOZTATÓ

 

A Brexittel kapcsolatos hat legfontosabb tudnivaló magyar állampolgárok számára

1. Az EU-ból való brit kilépés, azaz a „Brexit” várható dátuma az Európai Tanács döntése szerint 2020. január 31-re módosult, ennek esetleges újabb meghosszabbítását a brit kormány kérheti. A Brexit érinteni fogja az Egyesült Királyságban élő európai uniós polgárok, köztük a magyar állampolgárok helyzetét is - akár rendezett, akár rendezetlen („no deal”) kilépés esetén.

2. Kérjük a magyar állampolgárokat, hogy ne a különféle, adott esetben túlzó sajtóhírek alapján tájékozódjanak. Egyedül a brit kormány tekinthető hivatalos információforrásnak, ezért javasoljuk a brit kormányzati honlapon (www.gov.uk) közzétett és rendszeresen frissített tájékoztatók nyomon követését.

Ilyenek például az alábbi információs anyagok:

 

Üzleti szereplők felkészülése a Brexitre:

A brit kormány  az elmúlt időszakban több eseményt is szervezett az üzleti szereplők felkészülésének támogatására a Brexit kapcsán (árufrogalom, adatforgalom, uniós munkavállalók felvétele), amelyek az alábbi honlapokon visszanézhetőek:

3. A Brexittel kapcsolatos fontosabb, hivatalosan is megerősített információkat a nagykövetség honlapján is közzétesszük, és azokat szükség szerint folyamatosan frissítjük.

4. A Brexit tényleges megtörténtéig az Egyesült Királyság az Európai Unió teljes jogú tagja marad, addig az időpontig tehát nincs változás az eddigi szabályokban, így az itt élő uniós (ezen belül a magyar) állampolgárok (köztük a munkavállalók és diákok) jogaiban/kötelezettségeiben sem.

5. A kilépés pontos feltételeiről és menetrendjéről az Európai Unió és a brit kormány közötti  tárgyalásokon állapodik meg a két fél, amelyben Magyarország, az európai uniós álláspontok aktív alakítójaként folyamatosan részt vesz. Magyar részről a tárgyalások kezdetétől kiemelt hangsúlyt helyeztünk az Egyesült Királyságban élő magyar állampolgárok jogainak védelmére. A Brexitet követően érvényes brit bevándorlási szabályok szintén a későbbiek folyamán, részben a tárgyalásoktól függően alakulnak majd ki.

6. 2018. november végén a kilépési megállapodásban a két fél megegyezett többek közt az uniós (és brit) állampolgárok jogainak kölcsönös védelméről, emellett a kilépés után közvetlenül egy 2020. december 31-ig tartó átmeneti/végrehajtási időszakról („transition/implementation period”), amikor a jelenlegi előírások (az alkalmazandó jogszabályok) még változatlanok maradnak. A kilépési megállapodás azonban véglegessé csak a brit és uniós jóváhagyásokat (ratifikációt) követően válhat. Ratifikáció hiányában megállapodás nélküli (rendezetlen, „no deal”) kilépésre kerülhet sor.

7. Az Egyesült Királyságban élő, maradni szándékozó magyar állampolgároknak regisztrálniuk kell magukat a Brexitet követően 2021. június 30-ig vagy 2020. december 31-ig. a brit hatóságoknál (a határidők annak függvényében változnak, hogy rendezett vagy „no deal” kilépésre kerül-e sor). Kérjük tekintsék át a regisztrációról szóló tájékoztató részt is itt a honlapon és kísérjék figyelemmel az erre vonatkozó információkat.  Emellett, bár a brit hatóságok tervei szerint alapesetben nem a kérelmezőknek kell bizonyítaniuk a tartózkodási joguk meglétét, azonban a brit állami adatbázisokban esetleg fellépő hiányosságok miatt javasoljuk, hogy aki a Brexit után is az Egyesült Királyságban kíván maradni, elővigyázatosságból kezdje el gyűjteni a (folyamatos) tartózkodását, munkahelyét, biztosítását stb. (bármilyen módon, de hitelesen) igazoló dokumentumokat saját maga és családtagjai vonatkozásában is.

8. Rendezetlen („no deal”) kilépés esetén a brit kormány szintén egy „átmeneti időszakot” vezetne be 2020. december 31-igEzalatt tudnak regisztrálni a Brexit napján már az Egyesült Királyságban tartózkodó uniós polgárok, tehát a letelepedett és előzetes letelepedett jogállások kérelmezése és a regisztráció ekkor is kötelező lesz. A Brexitet követően kiérkező uniós polgárok ezzel párhuzamosan továbbra is beutazhatnak (útlevéllel és személyi igazolvánnyal is), tanulhatnak és munkát vállalhatnak szabadon (vízum vagy regisztráció nélkül), de csak három hónapot meg nem haladó időtartamraEzt követően „európai tartózkodási engedélyért” (European Leave to Remain) kellene folyamodniuk, amely nem haladhatja meg a 36 hónapot és nem megújítható. Harminchat hónap után a később bevezetendő (ma még nem ismert) új bevándorlási szabályok szerint kell majd új jogállást és tartózkodási vagy munkavállalási engedélyt kérniük (ha megfelelnek a majdani feltételeknek). Az EU-s illetve EGT állampolgárok nem-EU-s vagy nem-EGT családtagjai emellett csak külön engedéllyel utazhatnának be az országba, ahol három hónap után nekik is ideiglenes tartózkodási engedélyt kellene kérelmezniük.

9. További kérdés esetén tekintsék meg a Gyakran Ismételt Kérdéseket, emellett természetesen készséggel állunk a magyar állampolgárok rendelkezésére, a brit tervekről azonban a magyar nagykövetség illetve konzulátus dolgozói is csak a brit féltől kapott tájékoztatás alapján tudnak információkat adni.

 

 

FORRÁS: https://london.mfa.gov.hu/page/brexit-tajekoztato

 

Hozzászólások