Biztonságos téli vezetés Europán keresztül

Immár november elejét írjuk és hamarosan jön a karácsonyi őrület. Mindenki haza akar jutni, igy, vagy úgy. Ám a repülő drága, – főleg a ebben az időszakban- kocsival pedig igen hosszú az út. Ha mégis a kocsit választjuk, alaposan készüljünk fel a hat országot érintő útra, hogy ne érjenek meglepetések. Hasznos tanácsok a Hunparceltől.

Az autó felkészítéséről:

– A legfontosabb dolog és már kötelező is, az a téli gumi. Senkinek nem ajánlom, hogy anélkül elinduljon! Ezzel ne spóroljatok! Vegyetek négy új darabot! A használtat nem javaslom, csak abban az esetben, ha te használtad elötte.

Ez a téli hazajutás alapja! Már sokadik télen vezetek, több százezer kilométer van mögöttem és tudom, hogy nem érdemes spórolni velük. A minőség majdnem egyforma a márkák között. Nincs kimagaslóan jó vagy rossz, itt az anyag és a mintázat számít.

– Ehhez kapcsolodó a holánc, ami Ausztriában kötelező ha áthaladsz az országon. Akár a rendőr is kérheti. Ebay-en könnyen be tudjuk szerezni, £30 – 80 az ára, mérettől függően.drive

– Ezek mellett mintegy kiegészités képpen, érdemes egy kisebb lapátot, valamint néhány meleg pokrócot is magunkkal vinni az útra.

– Nálunk mindig van 5 liter extra üzemanyag is, mert soha nem lehet tudni mikor fogsz üres tankkal belegurulni egy dugóba a német autópálya közepén, és ha 5 – 6 órán át kell fűteni a kocsiban, akkor bizony lehet, hogy szükséged lesz rá.

Mindig a rosszabb lehetőségekre kell felkészülni és akkor nem érhet meglepetés!

– GPS használata ajánlott és egy térképet is érdemes beszerezni, mert a technika nem mindig nyújt biztonságot.

– Javaslom, hogy ugyanúgy 5 liter víz is legyen a kocsihoz, legalább így el tudsz vele menni a szervizig ha netán felforr.

– Az alap dolgokat nem mondom, hiszen természetes, hogy pótkerék, emelő és kerékkulcs legyen. Az elszántabbak vihetnek egy tartalék ékszíjat, vagy akár egy generátort is. Több száz Euro megspórolható, ha egy apró hibát meg tudsz oldani a leálló sávban.

– Egy másik észrevétel: Ha letörik a bal külső tükrünket, akkor nagy bajban vagyunk mert mindent abban kell látni! Tehát egy másik tükörlap sem árt, mindössze néhány £-os tétel.

– Ha van UK Brake Down Cover, akkor azt nézzük meg, hogy érvényes e Európában, mert a legtöbb sajnos nem az! Egy trailer rendelés a németeknél 300 – 400 Euroba kerül, és csak az első szervízig visz el, ahol pedig további csillagászati árak várnak!

Tehát, ha az autónk fel van szerelve mindennel ami szükséges, akkor már csak önmagunkról kell gondoskodni!

– Váltott készpénzt vigyünk magunkkal, a javasolt: legalább 500 Euro. Tankolni lehet bármelyik kútnál készpénzért. Az olcsó üzemanyagot soha ne a pálya mellett keressük. Továbbá a bankkártyánkat se hagyjuk otthon, vészhelyzet esetére.

– A mobil szolgáltatótól kérdezzük meg, hogy tudjuk e az érintett országokban használni a telefont, mert egyes szolgáltatók kizárólag csak a UK-n belül adnak hálózatot. Az érintett országok a komp út után: Franciaország, Belgium, Hollandia, Németország, Ausztria és végül Magyarország.

tel– A kompjegyet érdemes előre megvenni. Minimum 2 órával érkezzünk meg a kikötőbe hogy tudjuk tájékozódni. Karácsony idején 5 – 6 órás várakozás várható, tehát brutális nagy dugó lesz, mert nem csak mi akarunk kocsival hazamenni, hanem mindenki. Az összes kamion, személyautó, kisbusz és minden aminek kereke van. Az utakon is nagy lesz a tömeg, főleg a délutáni órákban.

– Fejenként maximum két napi élelmet ajánlott csomagolni, ami minél változatosabb annál jobb! Ne legyen két egyforma szendvics mert nem fogjuk megenni. Aszalt -és sima gyümölcs, víz, ropogtatnivaló, könnyebb salátás szendvicsek amik nekem beváltak… Miután nem mozgunk 20 órán keresztül, igy nem is égetünk sok kalóriát. Tehát nem kell annyit enni mint egy normális napon, ám a változatosság ajánlott.

Majdnem minden benzinkúton lehet kapni meleg ételt, kolbászt és gulyáslevest… Igen! Ezeket a németek is szeretik!

– Autopálya matricát két országban kell csak venni, elöször Ausztriában, ami 10 napra 8,5 euro majd kis hazánkban ahol az D1 kategoria kell a személyautokra. Ha Január elején jövünk – megyünk vissza Angliába, akkor érdemes havit venni mindkettőből, igy sokkal jobban jövünk ki. A magyart én online szoktam vásárolni, kényelmesen otthonról, hiszen akkor nem kell a határon beállnunk 25. -nek a sorba, a hajnali metsző hidegben.

Még valami: Ne álljunk meg minden bokornál különféle dolgokért, így biztosan előbb hazaérünk. Csoportositsuk a megállásokat, és a 10 perces szünetben mindenki intézzen el mindent, evést, ivást, mosdók használatát és máris lehet tovább menni… Személyautóval az út úgy 17 – 22 ora között van. A németeknél ha van korlátozó tábla, azt tartsuk be, mert fényképeznek, éppúgy, mint Ausztriában.

Ha nem akarunk végigvezetni egy igen hosszú távot, vagy nincs megfelelő rutinunk, választhatunk, hogy esetleg valaki más vigyen haza bennünket.

Itt sem árt észben tartani a legfontosabb dolgokat:

– Először is, jól válasszuk meg hogy ki mellé ülünk be, kinek fizetünk, hogy épségben hazavigyen egész Europán keresztül (az akár előfordulható -15 fokban). Hiszen fontos, hogy a sofőrnek megfelelő tapasztalata legyen, ne most induljon 8-ad magunkkal először haza. Ne Mi legyünk a főpróba! Ellenőrizzük le, kérdezzük meg, hogy jó állapotú téli gumik vannak -e az autón.

Remélem, ezek a tanácsok hasznos segítséget nyújtanak számotokra!

Mindenkinek sok sikert és balesetmentes közlekedést kívánok!

Dániel

Hozzászólások